3 tips om menstruatieverzuim te voorkomen

8 januari 2024

Verzuim

2 min. lezen

Recent onderzoek van het CBS en TNO toont aan dat menstruatie een aanzienlijke rol speelt in het verzuim. Het onderzoek benadrukt dat bijna de helft van de vrouwen die verzuim meldt vanwege menstruatie, ook symptomen van griep of verkoudheid ervaart. Interessant is dat bij 5% van de vrouwelijke werknemers het laatste verzuim binnen een jaar direct gerelateerd was aan menstruatieklachten.

Wat is hevige menstruatiepijn?
De menstruele cyclus, ook bekend als ongesteldheid, is een maandelijkse gebeurtenis die begint bij de meeste vrouwen tijdens de puberteit en voortduurt tot de menopauze, het moment waarop de laatste menstruatie plaatsvindt. Kenmerkend voor deze periode is het verlies van bloed, dat gemiddeld drie tot zeven dagen duurt. Het is niet ongewoon dat vrouwen tijdens hun menstruatie verschillende symptomen ervaren, zoals buikkrampen en hoofdpijn.

De intensiteit en aard van menstruatieklachten variëren sterk per persoon. Terwijl sommige vrouwen lichte ongemakken ervaren, hebben anderen te maken met hevige symptomen die hun dagelijks leven beïnvloeden. Voorbeelden van dergelijke klachten zijn koorts en diarree, die het functioneren in dagelijkse activiteiten aanzienlijk kunnen hinderen.

Drie tips
Wat kunt u als werkgever doen om het menstruatieverzuim zoveel mogelijk te voorkomen? Wij geven u drie tips!

  • Maak het onderwerp bespreekbaar
    Het thema menstruatie is op de werkvloer vaak een taboe. Door juist open en eerlijk het gesprek hierover aan te gaan, kun je samen met de medewerker kijken naar oplossingen. Je kunt het hebben over hoe zij de pijn ervaren en of het werk eventueel aangepast moet worden.
  • Thuiswerken
    In sommige beroepen biedt de mogelijkheid tot thuiswerken een voordeel voor medewerkers die kampen met menstruatiepijn. Door thuis te werken, wordt de drempel om te werken lager: er is geen reistijd en in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen medewerkers zich comfortabeler voelen. Dit is vooral gunstig bij hevige menstruatiepijn, aangezien medewerkers de flexibiliteit hebben om tussendoor rustmomenten in te lassen. Deze aanpassingen kunnen het makkelijker maken om productief te blijven.
  • Fysiek zwaar werk vermijden
    U kunt kijken of er tijdelijk werkzaamheden zijn die minder zwaar zijn voor uw medewerker. Een medewerker die bijvoorbeeld machines bedient, zou tijdelijk kunnen worden ingezet voor het bijwerken van inventarislijsten of het doen van administratieve werkzaamheden. Dit vermindert de fysieke belasting aanzienlijk, wat bijzonder nuttig kan zijn voor medewerkers die menstruatiepijn ervaren.

Vindt u het lastig om het gesprek aan te gaan of wilt u tips over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. Onderaan deze pagina vindt u onze contactgegevens.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met: