De zomer staat voor de deur. En dat betekent hoge temperaturen. Medewerkers die zwaar werk verrichten ervaren warme zomers als belastend. Hierdoor neemt o.a. het concentratievermogen af terwijl het juist belangrijk is om in risicovolle situaties focus te houden. Vanuit de Arbowet bent u als werkgever verplicht om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren. In deze blog geven wij 3 tips hoe medewerkers veilig en gezond kunnen werken bij hitte.
Bepaalde groepen medewerkers hebben eerder last van de warmte dan anderen. Denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen, medewerkers met long- en hartaandoening en die bepaalde medicijnen gebruiken tegen bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk. Daarnaast lopen medewerkers met een slechte conditie, overgewicht of juist een te laag gewicht extra risico op gezondheidsschade.
Wat kunt u doen als werkgever?
Wanneer de temperatuur te hoog oploopt op de werkplek kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid van uw medewerkers. Vanuit de Arbowet bent u als werkgever verplicht er alles aan te doen om gezondheidsklachten voorkomen. Bij de temperatuur op de werkplek is het belangrijk om rekening te houden met de volgende richtlijnen:
- Zittend werk (denk aan werken op kantoor): hier mag de temperatuur niet hoger zijn dan 28 graden Celsius;
- Lichamelijk werk (denk aan beroepen als fysiotherapeut of verpleegkundige): wanneer gebruikgemaakt wordt van ventilatoren of ramen die open gezet kunnen worden, mag de temperatuur niet hoger zijn dan 26 graden Celsius. Anders maximaal 25 graden Celsius.
- Zeer zwaar werk (denk aan beroepen als bezorger, stukadoor, schilder): wanneer gebruikgemaakt wordt van ventilatoren of ramen die open gezet kunnen worden, mag de temperatuur niet hoger zijn dan 26 graden Celsius. Anders maximaal 23 graden Celsius.
Daarnaast is het belangrijk om de luchtvochtigheid, het vereiste inspanningsniveau en de kleding die medewerkers (moeten) dragen te beoordelen. Onze arbeidshygiënist kan u hierbij helpen.
Een andere tip voor uw medewerkers: bekijk dagelijks de actuele zonkracht via de website van het KNMI. Zo kan beschadiging van de huid voorkomen worden en het risico op huidkanker worden verkleind.
3 tips bij warmte-overlast
Wij geven 3 tips hoe u als werkgever om kunt gaan met warmte-overlast:
Tip 1: Zorg ervoor dat u als werkgever open staat voor het gesprek. Op die manier kunnen medewerkers u op een toegankelijke manier benaderen wanneer zij last hebben van warm weer. Aan de hand daarvan kunt u weer vervolgstappen ondernemen.
Tip 2: Tref tijdelijke maatregelen wanneer het erg warm is, denk bijvoorbeeld aan het gebruik van ventilatoren, het nat maken van platte daken (ter verkoeling), het vermijden van zware lichamelijke inspanning, vaker pauzeren of maak gebruik van een tropenrooster.
Tip 3: Ook kunnen medewerkers de volgende zaken regelen: wanneer de omstandigheden het toelaten, kan de medewerker zorgen voor luchtige kleding en veel drinken (zorg voor extra zout). Het is daarnaast belangrijk om het hoofd zoveel mogelijk te bedekken en regelmatig zonnebrandcrème te smeren.
Last van structurele klimaatproblemen?
Wanneer uw organisatie last heeft van structurele klimaatproblemen kunnen wij de situatie beoordelen en advies geven hoe u de werkomgeving zo veilig en gezond mogelijk kunt inrichten. Daarnaast kunt u contact opnemen met uw casemanager wanneer er sprake is van medische problemen door hitte.
Wilt u meer informatie over hoe u warmte-overlast kunt voorkomen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onderaan deze pagina vindt u onze contactgegevens.