4 tips om medewerkers te ondersteunen bij mantelzorg 

4 februari 2022

Inzetbaarheid

2 min. lezen

Wanneer uw medewerker mantelzorger is, kunt u zich voorstellen dat een combinatie van werk en het zorgen voor een dierbare erg zwaar kan zijn. Hierdoor kan verzuim op de loer liggen. In deze blog geven wij 4 tips over hoe u uw medewerker, die mantelzorg verricht, kunt ondersteunen. 

Wat is mantelzorg? 

Dit is alle hulp die iemand geeft aan een hulpbehoevende in de directe sociale omgeving, denk aan familieleden, vrienden, kennissen, buren, maar ook huisgenoten of instellingsbewoners. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Soms zijn mantelzorgers 24 uur bezig met het zorgen en kan het voorkomen dat ze verpleegkundige handelingen uitvoeren. 

In deze video wordt toegelicht wat mantelzorg precies is.

Wat kunt u doen als werkgever? 

Vaak heeft iemand een gezin, een drukke baan en houdt zich daarnaast bezig met mantelzorg. Dit kan leiden tot emotionele, maar ook fysieke overbelasting. De kans dat een medewerker uitvalt door mantelzorg is dus aanwezig. Wij geven 4 tips hoe u uw medewerker kunt ondersteunen: 

Tip 1: Vraag regelmatig als leidinggevende of werkgever hoe het gaat met uw medewerker. Een medewerker voelt zich hierdoor gesteund. Samen kunt u dan, bij eventuele problemen, zoeken naar een passende oplossing. Vindt u het lastig om het gesprek aan te gaan? Wij geven trainingen om uw gespreksvaardigheden verder te ontwikkelen. 

Tip 2: Geef uw medewerker de mogelijkheid om een coachingstraject te volgen waarbij hij of zij leert om grenzen aan te geven, maar ook om een dag goed in te richten met werk in combinatie met mantelzorg. Inzetbaarheidscoaching kan uw medewerker helpen om vitaal te blijven en grenzen te stellen. 

Tip 3: Onderzoek of er zorgverlof en/of ondersteuning (respijtzorg)ingezet kan worden. Bespreek de mogelijkheden en de wensen met uw medewerker en probeer samen tot een oplossing te komen. 

Tip 4: Ook kan uw medewerker terecht bij MantelzorgNL voor informatie, advies en een luisterend oor. MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor hun naaste. 

Heeft u vragen over hoe u uw medewerker kunt helpen bij mantelzorg of wilt u meer informatie over onze ondersteunende diensten? Neem dan contact met ons op. Onderaan deze pagina vindt u onze contactgegevens.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met: