5 tips om fysieke belasting te voorkomen

9 april 2021

Arbeids­omstandigheden

3 min. lezen

Wist u dat fysieke belasting bij medewerkers als een sluipmoordenaar kan zorgen voor verzuim? In verschillende branches zoals in de bouw- en installatiebranche is er sprake van risico op fysieke belasting. Maar ook op kantoor kunnen medewerkers fysiek overbelast raken. Wat is fysieke belasting precies en hoe kunt u dit bij medewerkers voorkomen of verminderen? In deze blog vertellen we alles wat u moet weten. 

Fysieke belasting zegt het eigenlijk al. De werkzaamheden die een medewerker uitvoert zijn belastend voor het lichaam. Soms kan er ook sprake zijn van overbelasting. Daarom is het belangrijk dat medewerkers op een verantwoorde wijze hun werkzaamheden uitvoeren. Op die manier voorkomt u verzuim en houdt u uw medewerkers inzetbaar. 

Verschillende vormen van fysieke belasting:

Er zijn verschillende vormen van fysieke belasting. Deze worden in de tabel hieronder verder toegelicht: 

1. Het tillen van producten 
Denk hierbij aan medewerkers die zware dozen tillen en vervolgens deze op een tafel plaatsen.

2. Het trekken en duwen van producten
Denk hierbij aan verkoopmedewerkers die orderpickkarren met producten trekken en duwen in de supermarkt. 

3. Het dragen van producten
Denk hierbij aan pakketbezorgers die pakketten dragen en afleveren aan de voordeur.

4. Kort frequente beweging
Denk hierbij aan kassamedewerkers die producten oppakken, scannen en vervolgens doorschuiven. Maar ook kantoormedewerkers die werken met een laptop en toetsenbord. De bewegingen die zij maken om te typen, valt onder deze vorm van fysieke belasting. 

5. Ongunstige houding
Denk hierbij aan installatiemedewerkers die werken in kruipruimten waardoor ze in ongunstige houdingen verkeren.  

6. Statische belasting
Denk hierbij aan medewerkers die voor een langere periode op dezelfde werkplek staan.

7. Energetische belasting
Denk hierbij aan medewerkers die tijdens hun werk veel lopen over bedrijfsterreinen en/of in grote werklocaties.

5 tips om fysieke belasting te voorkomen

De oorzaak van fysieke belasting ligt vaak bij het gedrag van de medewerker. Daarnaast wordt hierop nauwelijks toezicht gehouden door de werkgever. Wij geven tips hoe u ervoor kunt zorgen dat medewerkers daadwerkelijk rekening houden met eventuele fysieke belasting tijdens hun werkzaamheden:

Tip 1: Verander uw mindset als werkgever 
“Je bent jong. Dit kun je vast wel even tillen” horen we regelmatig werkgevers zeggen. Het is belangrijk dat u als werkgever beseft dat medewerkers op jonge leeftijd bewust moeten omgaan met fysieke belasting zodat zij langer inzetbaar blijven binnen uw organisatie. De kans dat zij op latere leeftijd uitvallen wordt aanzienlijk groter wanneer medewerkers geen rekening houden met het juist omgaan van fysiek belastende werkzaamheden. 

Tip 2: Geef voorlichting en instructies
Geef voldoende informatie aan uw medewerkers over hoe zij op een verantwoorde wijze om moeten gaan met fysieke belasting. Wij bieden verschillende trainingen aan die uw medewerkers kunnen volgen, bijvoorbeeld de training ‘tillen’ of ‘beeldschermwerk’.

Tip 3: Houd toezicht en denk mee
Wanneer u opmerkt dat bepaalde dozen te zwaar zijn om te tillen, adviseer uw medewerkers in deze situatie om de dozen bijvoorbeeld samen te tillen met een collega. Ook wanneer medewerkers te lang doorwerken, is het belangrijk dat u aangeeft dat ze rust moeten nemen. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid voor het juist omgaan met fysiek belastende werkzaamheden bij de medewerkers zelf. Om ervoor te zorgen dat medewerkers daadwerkelijk goed omgaan met fysiek belastende werkzaamheden is toezicht houden van belang. Op die manier wordt het juiste gedrag gestimuleerd. 

Tip 4: Zet ergonomische hulpmiddelen in 
Ergonomische hulpmiddelen worden ingezet om fysieke belasting te voorkomen.  Denk bijvoorbeeld aan verstelbare bureaus op kantoor of uitgebreide liften op de werkplaats. Hierbij is het belangrijk dat medewerkers weten hoe zij deze hulpmiddelen kunnen inzetten. Als werkgever kunt u uw medewerkers eraan herinneren om deze hulpmiddelen daadwerkelijk te gebruiken.

Tip 5: Bied cursussen aan
Wees ervan bewust dat u als werkgever moet ingrijpen om medewerkers langer inzetbaar te houden. Zorg er daarom voor dat uw medewerkers cursussen (denk aan een administratieve cursus) kunnen volgen zodat ze breder inzetbaar zijn. 

Fysieke belasting is als een sluipmoordenaar. Als werkgever kunt u het verschil maken. Wilt u meer informatie over hoe u om kunt gaan met fysieke belasting bij medewerkers? Of wilt u meer informatie over de trainingen die we aanbieden? Neem dan contact met ons op. Onderaan deze pagina vindt u onze contactgegevens.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met: