Bescherm uw medewerkers bij gevaarlijke stoffen!

28 april 2022

Arbeids­omstandigheden

2 min. lezen

Jaarlijks sterven 3000 medewerkers aan de gevolgen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Blootstelling aan stoffen kan leiden tot ernstige ziekten zoals longkanker, astma en COPD. Daarom is het belangrijk om als werkgever uw medewerkers te beschermen. Hoe u dat doet, leest u in deze blog. 

Wat zijn gevaarlijke stoffen?

Gevaarlijke stoffen op het werk zijn stoffen die mogelijk gevaar kunnen opleveren voor de veiligheid en de gezondheid van uw medewerkers. Deze stoffen bevinden zich in producten zoals schoonmaakmiddelen, smeermiddelen, verf en kit. Daarnaast kunnen gevaarlijke stoffen ontstaan tijdens het werk. Denk hierbij aan lasrook, hout- en kwartsstof en uitlaatgassen van dieselmotoren. 

Medewerkers die werkzaam zijn met dit soort stoffen lopen een verhoogd risico op ziekte. Dit geldt voornamelijk voor schilders, schoonmakers, timmerlieden, stucadoors, (chemische) fabrieksmedewerkers en laboratoriummedewerkers.

Wat kan ik doen als werkgever? 
Tip 1: De RI&E 

Met een RI&E (risico inventarisatie en evaluatie) brengt u risico’s in kaart. De RI&E is een instrument om alle mogelijke gevaren en risico’s, zoals blootstelling aan gevaarlijke stoffen die in uw organisatie kunnen bestaan, te identificeren en aan te pakken. Wij kunnen helpen met het uitvoeren en toetsen van de RI&E. Daarnaast is het wettelijk verplicht om de RI&E op orde te hebben.

Tip 2: Maak gebruik van de online zelfinspectie

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een online tool ontwikkeld die u kunt gebruiken wanneer uw medewerkers aan de slag gaan met gevaarlijke stoffen. Op deze punten wordt u ook gecontroleerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. De zelfinspectie bestaat uit de volgende 4 stappen: 

Na het invullen van de zelfinspectie ontvangt u een lijst met actiepunten en eventuele verbeterpunten. Klik op deze link om naar de zelfinspectie te gaan. 

Tip 3: Gebruik de STOP-strategie 

Hanteer de STOP-strategie om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen. Begin bij stap 1. Wanneer dit niet mogelijk is, ga dan naar stap 2, etc.

  1. Substitutie: check of het mogelijk is om de gevaarlijke stof te vervangen door een minder gevaarlijke stof. 
  2. Technische maatregelen: neem technische maatregelen die kunnen helpen om blootstelling te voorkomen. 
  3. Organisatorische maatregelen: kijk of het mogelijk is om werkafspraken te maken die helpen om blootstelling te voorkomen. 
  4. Persoonlijke beschermmiddelen: wanneer bovenstaande stappen niet uitgevoerd kunnen worden dan is het ook mogelijk om persoonlijke beschermmiddelen in te zetten. Deze kunnen leed voorkomen op de werkvloer.

Wilt u meer weten over hoe u om kunt gaan met gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie? Of wilt u meer info over de RI&E en/of de STOP-strategie? Neem dan contact met ons op. De gegevens vindt u onderaan deze pagina. 

Wilt u meer informatie? Neem contact op met: