Toolkit Communicatie Richting­portaal

Waarom het Richtingportaal?

Als werkgever wilt u het werkplezier hoog houden en de vitaliteit van uw medewerkers optimaal houden. Dit heeft een positief effect op het verzuim. Wanneer medewerkers tevreden zijn op de werkvloer en wanneer het goed met hen gaat, zijn zij namelijk minder snel geneigd om zichzelf ziek te melden. Op die manier zorgt u ervoor dat  medewerkers niet verzuimen. We spreken dan ook wel over “duurzame inzetbaarheid”.

Het zegt het eigenlijk al, hierdoor streeft u ernaar om uw medewerkers langer inzetbaar te houden bij uw organisatie. Want dat is uiteindelijk ook wat u wilt als werkgever. Vaak zien we dat werkgevers pas aan de bel trekken wanneer medewerkers ziek zijn. Naast dat het heel vervelend is voor zowel u als uw medewerkers, kost dit veel geld. Daarom is voorkomen beter dan genezen. Wij zijn er om u te ondersteunen en te adviseren om uw medewerkers zo duurzaam inzetbaar mogelijk te houden.

Eén van de tools die wij hebben ontwikkeld om hierbij te ondersteunen, is het Richtingportaal. Via deze online tool kunnen uw medewerkers zelf aan hun eigen vitaliteit en inzetbaarheid werken.

Wat kan ik verwachten van het Richtingportaal?

Het Richtingportaal helpt uw medewerkers om bewust te worden van hun leefstijl en gewoontes. En hier vervolgens ook echt iets mee te gaan doen. Het Richtingportaal bestaat uit verschillende thema’s zoals:

  • Hoe om te gaan met thuiswerken;
  • Het creëren van een goede (thuis)werkplek;
  • Leren omgaan met stress;
  • Het belang van beweging, goede voeding en afvallen;
  • Hoe om te gaan met onregelmatige diensten en een goede nachtrust;
  • Het creëren van een goede werk-privébalans

Dit zijn een paar voorbeelden die veel invloed kunnen uitoefenen op het welzijn van uw medewerkers. Op het Richtingportaal staan praktische tips en informatie over deze thema’s, maar ook kunnen zij aan de slag met e-learnings. Zo kunnen zij wanneer het hen uitkomt online leren over een gezonde leefstijl.

En ziekmelden?

Het Richtingportaal is uitsluitend bedoeld voor de inzetbaarheid en vitaliteit van uw medewerkers. Dit betekent dat zij zichzelf via het portaal niet kunnen ziekmelden.

U kunt het zien als een nieuwe manier om online te leren over verschillende gezondheidsthema’s om een vitale leefstijl te creëren.

Tips om uw medewerkers enthousiast te maken!

Tip 1
Ontdek het Richting­portaal

Maak een account aan op het Richtingportaal en ontdek het eerst zelf. Op die manier weet u wat u van het Richtingportaal kunt verwachten en ontdekt u welke mogelijkheden het portaal aanbiedt: van mantelzorg tot stress, van veerkracht tot afvallen. En zo kunt u uw medewerkers verder helpen bij hun inzetbaarheid en vitaliteit.

Tip 2
Verwijs medewerkers door
Op het Richtingportaal worden verschillende e-learnings gegeven waar een medewerker veel baat bij kan hebben. Hier leren zij bijvoorbeeld hoe ze om kunnen gaan met stress of onregelmatige werktijden. Stel uw medewerker kampt met slaapproblemen. Dan kunt u hem doorverwijzen naar de e-learning op het RIchtingportaal. Als leidinggevende en werkgever is het namelijk belangrijk om medewerkers te adviseren omtrent hun vitaliteit en inzetbaarheid.
Tip 3
Geef het juiste voorbeeld

Wanneer directie en leidinggevenden gebruikmaken van het Richtingportaal motiveren zij medewerkers om aan de slag te gaan met hun inzetbaarheid en vitaliteit. Laat bijvoorbeeld leidinggevenden positieve ervaringen delen over het Richtingportaal op het intranet middels een video of een bericht.

Tip 4
Communiceer over het Richting­portaal

Daarnaast is het belangrijk om medewerkers goed uit te leggen wat het Richtingportaal precies is en wat zij ermee kunnen bereiken. Leg daarnaast uit waarom inzetbaarheid voor nu en in de toekomst van belang is. Onderaan de pagina vindt u een folder en een video. Deze kunt u verspreiden onder uw medewerkers zodat zij meer informatie vergaren. Ook kunt u gebruikmaken van de contentkalender (zie onderaan de pagina). De contentkalender bestaat uit verschillende teasers. Deze kunt u bijvoorbeeld één keer per maand plaatsen op het intranet.

Tip 5
Jaaragenda duurzame inzetbaarheid en vitaliteit

Maak een jaaragenda met thema’s over duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Denk bijvoorbeeld de maand van bewegen, voeding en slaap. Vervolgens kunnen er ludieke interventies ontwikkeld worden zoals (online) sportlessen, een loopchallenge, (online) kookworkshops en/of (online) yogalessen. Met als doel vitaliteit onder de aandacht te brengen. Vervolgens kunnen zij zich verder verdiepen in deze thema’s op het Richtingportaal door bijvoorbeeld een e-learning te volgen of verschillende artikelen te lezen.

Video

In deze video wordt toelichting gegeven over de inhoud van het Richtingportaal. Ook deze kunt u intern verspreiden door onderstaande link te kopiëren en te delen:

https://youtu.be/3_QkuJc98H8

Folder

Het is belangrijk om te communiceren over het Richtingportaal om uw medewerkers te enthousiasmeren. Hieronder vindt u de folder die u kunt verspreiden onder uw medewerkers. Klik op onderstaande button om de folder te downloaden. 

Content­kalender

Om de nieuwsgierigheid van uw medewerkers te prikkelen voor het Richtingportaal hebben we verschillende teasers ontwikkeld. We hebben per maand 2 teasers samengesteld bestaande uit een tekst, een afbeelding en een link naar het Richtingportaal. De teasers kunnen bijvoorbeeld geplaatst worden op het intranet.