Effect van wintertijd op medewerkers

25 oktober 2023

Verzuim

2 min. lezen

De overgang naar de wintertijd heeft meer invloed dan enkel de klok een uur terug te zetten. De herfst en winter zijn sfeervolle tijden, maar de dagen worden korter en mensen kunnen zich down gaan voelen. Dit wordt ook wel winterdepressie genoemd. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan op alle leeftijden voorkomen. Ongeveer 5% van de bevolking heeft hier last van.

Winterdepressie
Het ontstaan van de winterdepressie of de ‘winterblues’ heeft te maken met de veranderde hoeveelheid licht tijdens de verschillende seizoenen. Iemand met een winterdepressie heeft vaak last van vermoeidheid, somber zijn, veel willen slapen, veel willen eten, minder zin hebben in het ondernemen van activiteiten en sociaal contact. Bij een winterdepressie heeft iemand minstens 2 jaar achter elkaar in de herfst en/of winter depressieve klachten. In het voorjaar verdwijnen de klachten.

Klokje terug, energie omlaag
Een medewerker die kampt met winterdepressie kan het moeilijk vinden om ‘s ochtends uit bed te komen en op tijd op het werk te verschijnen. De verminderde energie kan leiden tot verminderde motivatie en de kans bestaat dat taken minder effectief uitgevoerd worden. Het is bekend dat vermoeide medewerkers een hoger risico hebben op verzuim. Voor zowel werkgever als voor de medewerker is dit erg vervelend. 

Tips voor werkgevers

  • Licht: wanneer de dagen kort zijn, wordt er bij sommige mensen meer melatonine aangemaakt. Door dit hormoon blijf je slaperig. Zorg er daarom voor dat er veel licht is op de werkplek. De medewerker voelt zich daardoor fitter. Mocht naar buiten gaan niet voldoende zijn, helpt lichttherapie ook vaak goed. Uit onderzoek blijkt dat ruim 80 procent van de mensen baat heeft bij lichttherapie.
  • Beweging: moedig medewerkers aan om tijdens pauzes een korte wandeling buiten te maken. Door te bewegen, maakt het lichaam endorfine aan. Dit is een gelukshormoon dat we in de winter hard nodig hebben. Ook helpen die wandelingen overdag om extra daglicht tot je te nemen.
  • Gezond eten en drinken: suiker en fastfood kan de kans op een depressie verhogen. Als werkgever kunt u hierop inspelen door medewerkers te voorzien van gezond eten tijdens werktijd. Is er geen standaard lunch? Zorg dan bijvoorbeeld voor fruit als tussendoortje.

Als werkgever mag u niet aan uw medewerker vragen of hij of zij een winterdepressie heeft. Dit valt namelijk onder gezondheidsgegevens en deze zijn privacygevoelig. U kunt de medewerker er wel op wijzen dat de bedrijfsarts of bedrijfspsycholoog kan helpen als u merkt dat het niet goed gaat. Ook kan de medewerker naar de huisarts gaan voor een verwijzing naar een specialist die dit kan diagnosticeren en behandelen.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met: