Geef voorlichting over het coronavirus

12 oktober 2020

Arbeids­omstandigheden

3 min. lezen

Er bestaat een mogelijkheid dat uw medewerkers in aanraking komen met het coronavirus. Dit kan doordat zij positief getest zijn of wanneer huisgenoten/gezinsleden het coronavirus hebben. Het is daarom verstandig om uw medewerkers voorlichting te geven. De belangrijkste informatie hebben we samengevat.

De volgende hoofdlijnen zijn belangrijk om te communiceren naar uw medewerkers. Daarnaast is het belangrijk om dit te plaatsen op een centrale plek (denk aan het intranet) zodat medewerkers de informatie altijd terug kunnen vinden. 

1. Wanneer een medewerker klachten heeft die passen bij het coronavirus: 
Bij milde klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius. En/of plotseling verlies van reuk of smaak moet de medewerker thuisblijven. 

  • Het is belangrijk dat de medewerker zich laat testen en thuis blijft tot de uitslag bekend is; 
  • Doe geen boodschappen en ontvang geen bezoek; 
  • Laat anderen boodschappen doen of laat deze bezorgen en zorg dat een ander de hond uitlaat; 
  • Voor huisgenoten zonder klachten gelden de basisregels die voor iedereen in Nederland gelden.

Wanneer de medewerker naast milde klachten ook koorts (38 graden Celsius of hoger) en/of benauwdheid heeft dan blijven ook de huisgenoten thuis. Wanneer de klachten verergeren bij koorts (38 graden Celsius of hoger) en/ of benauwdheid, bel dan direct de huisarts of huisartsenpost. 

Bron: RIVM

2. Wanneer moet een medewerker getest worden op het coronavirus? 
Wanneer een medewerker klachten heeft die passen bij het coronavirus is het verstandig om een afspraak te maken voor een test. Zo controleren we de verspreiding en beschermen we elkaar. Blijf thuis tot de uitslag van de test bekend is. Een afspraak maken voor een coronatest kan op de volgende twee manieren: 

  • Online: ga naar www.coronatest.nl
  • Telefonisch: bel 0800-1202. Het nummer is 7 dagen per week bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

Bron: RIVM

3. Wanneer een medewerker de uitslag van de test ontvangt: 
Negatieve uitslag: 
Wanneer de uitslag van de test negatief is, hoeft de medewerker niet meer thuis te blijven en mag hij weer naar werk komen. Dit geldt overigens niet wanneer hij binnen moet blijven omdat hij contact is van een positief geteste COVID-19-patiënt. In dit geval moet de medewerker de resterende dagen van de quarantaineperiode van 10 dagen thuis blijven. Daarnaast is het belangrijk om altijd de regels aan te houden die in Nederland gelden: houd 1,5 meter afstand van mensen die niet bij u in huis wonen, was regelmatig uw handen en hoest en nies in uw elleboog. 

Krijgt de medewerker opnieuw klachten die kunnen passen bij het coronavirus, of zijn de klachten verergerd na de test? Blijf dan thuis en bel opnieuw het landelijke afsprakennummer coronatest via 0800-1202. Bij ernstige klachten moeten zij contact opnemen met de huisarts of huisartsenpost. 

Positieve uitslag: 
Wanneer uit de test blijkt dat een medewerker besmet is met het coronavirus blijven ook huisgenoten zonder klachten thuis. Hierbij is het belangrijk om de volgende informatie te lezen: 

  • Positief getest op het coronavirus, klik hier
  • Huisgenoot positief getest op het coronavirus, klik hier

Bron: RIVM

4. Wat moet een medewerker doen wanneer hij nauw contact is van een COVID-19-patiënt?
Volgens het RIVM zijn nauwe contacten: 

  • Personen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact hadden met de COVID-19-patiënt tijdens de besmettelijke periode; 
  • In omstandigheden waarbij er een hoog risicoblootstelling was van korter dan 15 minuten (bijvoorbeeld in het gezicht hoesten, of direct fysiek contact zoals zoenen) wordt deze persoon ook als ‘overig nauw contact’ beschouwd. 

Wanneer een medewerker een nauw contact is van een COVID-19-patiënt is het belangrijk om 10 dagen in thuisquarantaine te blijven. Verdere belangrijke informatie staat vermeld op deze pagina van het RIVM.  

5. Wat moet een medewerker doen wanneer hij een niet-nauw contact is van een COVID-19-patiënt?
Volgens het RIVM zijn niet nauwe contacten: 
Personen die langdurig contact (langer dan 15 minuten) hadden met de COVID-19-patiënt op meer dan 1,5 meter afstand in dezelfde ruimte, bijvoorbeeld op kantoor, in de klas of tijdens vergaderingen.

Wanneer een medewerker een niet-nauw contact is van een COVID-19-patiënt is het belangrijk om de gezondheid extra goed in de gaten te houden. De medewerker kan namelijk nog ziek worden tot en met 14 dagen na het laatste contact met deze persoon. Verdere belangrijke informatie staat vermeld op deze pagina.

Raadpleeg de website van het RIVM voor verdiepende informatie over het coronavirus. Daarnaast kunt u altijd contact opnemen met uw casemanager bij vragen over werk.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met: