Als werkgever is het belangrijk om risico’s te voorkomen en te beperken binnen uw organisatie. Middels de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) weet u welke risico’s er zijn en hoe u deze kunt vermijden of verminderen. Op die manier zorgt u voor een veilige werkomgeving. Is er toch sprake van een noodsituatie? Dan kan een bedrijfshulpverlener (BHV’er) u ondersteunen om de veiligheid te waarborgen. Daarom bent u vanuit de Arbowet verplicht om dit te regelen. In deze blog vertellen we meer over wat u allemaal moet weten over het inzetten van een BHV’er.
Wat doet een BHV’er?
Een BHV’er doet er alles aan om te zorgen dat de eerste nood is geregeld. Vervolgens kunnen de hulpdiensten zoals de brandweer, politie of ambulance het verder overnemen. Wanneer bijvoorbeeld uw medewerker van de trap valt en zijn arm breekt, verleent een BHV’er de eerste medische zorg totdat de ambulance is gearriveerd. Ook kan de situatie zich voordoen dat er brand uitbreekt in het bedrijfspand. Een BHV’er coördineert de evacuatie en zorgt ervoor dat alle medewerkers in veiligheid worden gebracht. Zodra de brandweer is gearriveerd, informeert de BHV’er de brandweer zodat zij dit verder kunnen overnemen.
Wie is hiervoor geschikt?
Iedereen binnen de organisatie kan de cursus tot BHV’er volgen. Dit kan één van uw uitvoerende medewerkers zijn, maar ook bijvoorbeeld een leidinggevende. Het verschilt per organisatie hoeveel BHV’ers er nodig zijn. Dit is afhankelijk van de verschillende risico’s die zich voor kunnen doen op de werkvloer. De risico’s in een kantoorpand zijn bijvoorbeeld minder groot dan in een fabriek waar wordt gewerkt met machines en chemische stoffen. Hierdoor is het risico op ongelukken groter. Daarom is het van belang om uw RI&E goed te bekijken en te bepalen welke risico’s er zijn. Aan de hand daarvan kunt u kijken hoeveel BHV’ers er nodig zijn om de veiligheid te waarborgen tijdens eventuele calamiteiten.
Hoe vaak moet een medewerker de cursus volgen?
Een BHV cursus moet regelmatig herhaald worden, zodat een BHV’er goed weet hoe er gehandeld moet worden in noodsituaties. Tijdens de cursus wordt toelichting gegeven over Eerste hulp bij ongevallen (EHBO) en bedrijfshulpverlening (BHV).
Wij kunnen meedenken hoeveel BHV’ers u nodig heeft aan de hand van de risico’s die er zijn binnen uw organisatie en waar u verder nog rekening mee kunt houden. Neem vrijblijvend contact met ons op. Onderaan deze pagina vindt u onze contactgegevens.