Heeft u al een preventiemedewerker?

1 september 2020

Arbeids­omstandigheden

2 min. lezen

Om ervoor te zorgen dat uw medewerkers minder snel verzuimen, is het belangrijk om een arbobeleid op te stellen. Hier staat omschreven hoe u zorgt voor optimale arbeidsomstandigheden voor uw medewerkers. Een preventiemedewerker ondersteunt, denkt mee en adviseert over het arbobeleid. Hij is bijvoorbeeld bezig met het verlagen van het verzuim of het toetsen van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Daarnaast is het ook verplicht vanuit de Arbowet om een preventiemedewerker te benoemen. Lees in deze blog verder alles wat u moet weten over een preventiemedewerker. 

Een preventiemedewerker zorgt er continu voor dat uw medewerkers in de juiste omstandigheden hun werk goed uit kunnen voeren. Wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe machine wordt aangeschaft die veel geluid maakt, kan dit eventueel gehoorbeschadiging veroorzaken. De preventiemedewerker onderneemt direct actie en bespreekt dit signaal. Samen wordt er gekeken hoe er een veilige werkomgeving gecreëerd kan worden voor uw medewerkers. 

Een preventiemedewerker kan een willekeurige medewerker zijn in de uitvoering. Bij het uitkiezen van een geschikte kandidaat is het belangrijk om de volgende twee punten mee te nemen: 

  1. De medewerker moet in hoofdlijnen op de hoogte zijn van alle werkzaamheden binnen de organisatie. Op basis daarvan is het namelijk veel makkelijker om bepaalde risico’s in te schatten van verschillende functies binnen de organisatie. 
  2. Afhankelijk van de complexiteit en de grootte van de organisatie wordt er een bepaald kennisniveau verwacht van de preventiemedewerker. Bij de chemiebranche is bijvoorbeeld een arboverpleegkundige of arbeidshygiënist nodig als preventiemedewerker. 

Bij kleinere ondernemingen neemt vaak de directeur deze rol op zich en bij grotere organisaties is dit een HR medewerker. Wanneer u een geschikte kandidaat heeft gevonden, is het belangrijk om dit te bespreken met de ondernemingsraad (OR). Zij moeten namelijk instemmen met de voordracht. 

De preventiemedewerker zal veel contact hebben met de arbodienst over de arbeidsomstandigheden. Op de website van InPreventie is inhoudelijke informatie te vinden over deze rol. Daarnaast bieden wij een training aan om medewerkers klaar te stomen tot preventiemedewerker. 

Mocht u inhoudelijke vragen hebben over de rol preventiemedewerker of wilt u meer informatie over de training? Neem dan contact met ons op! Onderaan deze pagina vindt u onze contactgegevens.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met: