Hoe kunt u uw medewerkers stimuleren gezonder te leven?

9 oktober 2020

Inzetbaarheid

3 min. lezen

Wanneer u per ongeluk de tank van uw benzineauto vult met diesel, kan de motor flinke schade oplopen. Dit geldt ook voor medewerkers wanneer zij niet de juiste brandstof tot zich nemen. Het is daarom belangrijk om gezond te eten. Dit zorgt voor meer energie en een hogere productiviteit. Naast voeding is het essentieel om medewerkers te stimuleren om meer te bewegen. Dit zorgt er onder andere voor dat zij minder stress ervaren. Lees in deze blog handige tips om uw medewerkers te helpen met gezonde voeding en voldoende beweging.

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers. U kunt invloed uitoefenen op wat uw medewerkers eten. Dit kan op de volgende 5 manieren: 

1: Maak de bedrijfskantine gezonder 
Bekijk welk eten wordt aangeboden in de bedrijfskantine en bedenk welke verbeteringen aangebracht kunnen worden om medewerkers te stimuleren gezond te eten. Het is belangrijk dat er een goede balans wordt gecreëerd tussen gezond en ongezond eten in de bedrijfskantine. Maak bijvoorbeeld een afspraak met de bedrijfskantine dat er iedere vrijdagmiddag om de twee weken wordt gezorgd voor een vette hap.

2: Zorg voor goedkope gezonde maaltijden
Vaak is een vette hap minder prijzig dan een gezonde maaltijd. Maak daarom salades en gezonde broodjes goedkoper en frituursnacks en pizza’s duurder. Dit zorgt ervoor dat uw medewerkers minder geneigd zijn om ongezond eten te kopen.

3: Bied gratis fruit en groenten aan
Vervang de frisdrank- en snackautomaten door een fruitmand en snackgroenten. In groenten en fruit zit Vitamine C. Dit zorgt voor meer energie. Daarnaast zitten groenten boordevol vezels, verschillende vitamines en mineralen die uw medewerkers nodig hebben tijdens een werkdag. Wanneer uw medewerkers thuiswerken, kunt u hen verrassen met fruit- en/of groentenpakket.

4: Zorg voor goede koffie 
In sommige branches is koffie erg belangrijk, investeer daarom in een goed koffiezetapparaat. Filterkoffie is gezonder dan een koffiemachine met bonen, omdat de cholesterolverhogende stoffen eruit worden gefilterd bij filterkoffie. 

5: Workshop gezonde voeding
Door een workshop te geven over gezonde voeding wordt de kennis verhoogt over voeding bij uw medewerkers. Daarnaast is het belangrijk om handige tools mee te geven zodat zij hun gedrag op lange termijn kunnen veranderen. 

Tijdens de workshop is het belangrijk om de positieve kant van gezond eten te benoemen. Ook is het interessant om fabels over voeding te bespreken zoals: 

Fabel 1: vet is slecht
Veel mensen denken dat vetten ongezond zijn. Integendeel, we hebben juist gezonde vetten nodig. Er zijn twee soorten vetten, namelijk verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in kaas, worst, boter, koekjes, cake en chocola. Dit verhoogt het cholesterol en zorgt ervoor dat langzamerhand de aders dichtslibben. Onverzadigde vetten zijn gezonde vetten. Deze zorgen voor een glanzende huid en haren, een goede stofwisseling en stimuleert het denkproces in onze hersenen. 

Fabel 2: dieetprogramma’s 
Er zijn tientallen verschillende dieetprogramma’s. Eén ding is zeker, deze werken niet altijd voor iedereen. Daarom is het belangrijk dat medewerkers zelf nagaan wat bij hen past om gezond te leven. De ene vindt het bijvoorbeeld prettig om met een lege maag te sporten en de ander eet liever een volledige maaltijd voor het sporten. 

Naast voeding is het ook belangrijk om medewerkers te stimuleren meer te bewegen. Door bijvoorbeeld een luchtje te scheppen tijdens de pauze, wordt er meer zuurstof naar de hersenen gebracht waardoor medewerkers zich daarna beter kunnen concentreren. Ook zorgt beweging voor vermindering van stress, sterkere spieren en gewrichten. Daarbij helpt het ziektes voorkomen zoals hart- en vaatziekten, overgewicht en suikerziekten. 

Het is belangrijk om beweging te integreren in het dagelijkse leven. Hieronder geven we 5 simpele tips om medewerkers te stimuleren meer te bewegen:
#Tip 1: Maak een korte wandeling tijdens de lunch met collega’s. Ook nog eens gezellig! 
#Tip 2: Wissel regelmatig af met zittend en staand werken achter het bureau. 
#Tip 3: Gooi het over een andere boeg en ga lopend vergaderen. Inspiratie nodig voor een wandelroute? Check www.weeting.nl
#Tip 4: Maken medewerkers te veel gebruik van de lift? Verstop krasloten in het trappenhuis! 
#Tip 5: Vraag medewerkers vrijwillig (online) sportlessen te geven! Er zal vast iemand ervaring hebben met bootcamp, yoga of fitness. 

Wilt u meer informatie over hoe u uw medewerkers kunt stimuleren gezonder te leven? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onderaan deze pagina vindt u onze contactgegevens.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met: