Hoe maak ik mijn magazijn zo veilig mogelijk?

Hoe maak ik mijn magazijn zo veilig mogelijk?

14 maart 2023

Arbeids­omstandigheden

< 1 min. lezen

Het is belangrijk om een veilig magazijn te hebben, niet alleen voor de integriteit van de producten, maar ook voor de veiligheid van de medewerkers en bezoekers. Hieronder staat een aantal stappen die je kunt nemen om jouw magazijn zo veilig mogelijk te maken:

Beveiliging
Installeer een alarmsysteem en bewakingscamera’s om inbraken en diefstallen te voorkomen. Zorg ook voor goede sloten op de deuren en ramen.

Brandveiligheid
Zorg voor voldoende brandblusmiddelen en rookmelders en zorg ervoor dat jouw werknemers op de hoogte zijn van de procedures. Zorg tevens dat de paden en vluchtwegen voldoende breed en vrij zijn, dat in geval van nood de vluchtwegen vrij blijven.

Opslag
Zorg voor een goede indeling van het magazijn, zodat er voldoende ruimte is tussen de producten en de paden vrij zijn voor de werknemers om veilig te kunnen bewegen.

Verlichting
Zorg voor voldoende verlichting in het magazijn, zodat de werknemers alles goed kunnen zien en daardoor veilig kunnen werken.

Opleiding
Zorg ervoor dat jouw werknemers opgeleid zijn over de veiligheidsprocedures en hoe ze met gevaarlijke materialen moeten omgaan.

Regulering
Volg de regels en wetten die gelden voor magazijnen, zoals de arbowetgeving en de wet op de productveiligheid.

Inspecties
Voer regelmatig inspecties uit, bijvoorbeeld aan de stellingen, om te controleren of alles veilig is en of er verbeteringen nodig zijn.

Deze stappen zijn te nemen door middel van het uitvoeren van de RI&E voor het magazijn. In de RI&E beoordeel je alle risico’s zodat je zicht hebt hierop en de juiste maatregelen kunt nemen. Door dit regelmatig te doen, verminder je het risico en zorg je voor een veilig magazijn, zodat jouw medewerkers weer gezond naar huis gaan.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met: