Een goede (thuis)werkplek zorgt voor minder verzuim

17 maart 2020

Arbeids­omstandigheden

3 min. lezen

Wist u dat een goede werkplek zorgt voor minder uitval? Een slechte werkplek veroorzaakt namelijk fysieke en/of psychische klachten. Reden genoeg om de werkplekken van uw medewerkers goed in te richten. Maar waar moet u dan aan denken? Hoe weet u of een werkplek goed is ingericht? En hoe ondersteunt u hen bij een goede thuiswerkplek? Hierover leest u meer in deze blog. 

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor een goede werkplek voor uw medewerkers. Dit betekent dat een werkgever moet zorgen voor een goed bureau, beeldscherm, stoel, toetsenbord en muis. Op deze manier zorgt u ervoor dat een medewerker geen schade oploopt aan zijn gezondheid. Werkplekken verschillen per organisatie. Dit kan een werkplek zijn op kantoor, in een praktijk, in een fabriek of thuis. 

Om erachter te komen of de verschillende werkplekken van uw medewerkers goed zijn ingericht, kunt u een werkplekonderzoek laten uitvoeren door een arbodienst. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken naar de inrichting van de werkplek van een individuele medewerker. Deze bestaat uit de volgende twee onderdelen: 

Hoe is de werkplek ingericht? 
Tijdens een werkplekonderzoek wordt er gekeken naar de hoogte van het bureau, de stoel, de hoogte van een machine of naar de instelling van een behandelstoel. Daarnaast wordt gekeken of de medewerker last kan hebben van eventuele geluiden en of er voldoende licht is op de werkplek. ​Bekijk onderstaande afbeelding voor een goede werkhouding:

Foto

Hoe gaat de medewerker om met zijn werkplek? 
​Vervolgens wordt gekeken hoe de medewerker om gaat met zijn werkplek. Ondanks dat een medewerker een perfect afgestelde werkplek heeft, is het van belang dat hij voldoende afwisseling heeft in zijn werkhouding. Vaak vergeten we namelijk door de waan van de dag dat we moeten bewegen. Wanneer iemand 8 uur lang dezelfde werkhouding aanneemt, loopt diegene nog steeds een risico op fysieke klachten. Hieronder geven we een paar simpele tips die uw medewerkers kunnen helpen met bewegen tijdens het werk: 

  1. Haal uw eigen drinken en loop wat vaker naar de koffieautomaat. 
  2. Zet de prullenbak iets verder weg van het bureau waardoor u iedere keer moet opstaan om iets weg te gooien.
  3. Neem de trap in plaats van de lift! Niet één keer, maar iedere dag.
  4. Maak een korte wandeling tijdens de lunch met collega’s. Ook nog eens gezellig!
  5. Wissel regelmatig af met zittend en staand werken achter het bureau. 
  6. Gooi het over een andere boeg en ga lopend vergaderen!

Hoe kunnen medewerkers thuis hun werkplek goed inrichten?
Op kantoor zijn er verschillende mogelijkheden om de werkplek zo verantwoordelijk mogelijk in te richten door middel van verstelbare bureaus en stoelen. Thuis dealen medewerkers met een keukentafel. Dit zal een tijdje goed gaan, maar na een korte periode zullen medewerkers last krijgen van nek- of rugklachten. Dit wilt u natuurlijk voorkomen als werkgever! 

Hieronder geven we een paar tips voor medewerkers hoe zij kunnen zorgen voor een goede werkhouding: 

  1. Zit recht voor het beeldscherm en gebruik een extra beeldscherm of laptopsteun. Mocht u deze niet in huis hebben, plaats dan een stapel boeken onder de laptop. Het doel is om ervoor te zorgen dat het beeldscherm op ooghoogte staat waardoor u geen last krijgt van uw nek. 
  2. Plaats de benen en armen in een hoek van 90 graden en zorg ervoor dat u niet aan een te lage tafel werkt. 
  3. Maak gebruik van een los toetsenbord. Plaats deze dichtbij terwijl de onderarmen op de armsteunen van de stoel en tafel rusten. Heeft u geen los toetsenbord? Let er dan op dat u uw schouders en nek ontspant en regelmatig beweegt. 
  4. Gebruik oortjes of een headset tijdens het bellen om belasting van de nek te voorkomen of zet het geluid op luidspreker. 
  5. Heeft u geen goede stoel? Maak gebruik van een kussentje en plaats deze achter uw rug voor extra steun.

​Twijfelt u of uw medewerkers de juiste werkhouding aannemen, wilt u meer informatie over het creëren van een goede thuiswerkplek of wilt u vrijblijvend meer informatie over een werkplekonderzoek? Neem dan contact met ons op. Onderaan deze pagina vindt u onze contactgegevens.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met: