4 tips om verzuim te voorkomen

14 januari 2020

Inzetbaarheid

3 min. lezen

Verzuimende medewerkers kosten een organisatie handenvol geld. Veel ziekmeldingen hebben geen medische oorzaak, maar komen voort uit iets anders. Denk bijvoorbeeld aan problemen op het werk of thuis. Hoe zorgt u er dan voor dat uw medewerkers blij door de organisatie heen huppelen?

Dit kan door bijvoorbeeld tijdig met uw medewerkers het gesprek aan te gaan over hun werk nu en in de toekomst. Oftewel: preventief handelen en duurzame inzetbaarheid op de kaart zetten binnen uw organisatie. 

Wij geven 4 tips over hoe u duurzame inzetbaarheid kunt opzetten binnen uw organisatie:

#1 Zorg voor een goede werk-privébalans bij medewerkers
Werk en privé zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om als medewerker een indrukwekkende prestatie neer te zetten wanneer hij net een dierbare heeft verloren. Dit heeft namelijk invloed op zijn werk. 

​Het sleutelwoord voor werkgevers en leidinggevenden is aandacht. Neem de tijd voor dat ene kopje koffie en ga in gesprek met uw medewerkers. Stel uzelf open en toon oprechte interesse in uw mensen. Vraag naast hoe het met de medewerker gaat ook wat hij nodig heeft. Begin zo snel mogelijk met het geven van aandacht, het liefst vandaag nog. 

Daarnaast zorgt thuiswerken ervoor dat werk en privé enorm door elkaar heen lopen. Daarom is het van belang om routine in de dag te houden. Mocht een medewerker dit lastig vinden gedurende de dag, raad uw medewerker dan aan om vaste momenten te plannen voor het eten, naar bed gaan of bijvoorbeeld sporten. Daarnaast is het voor medewerkers verleidelijk om in hun pyjama te werken. Om routine te houden, adviseer hen om dagelijkse kleding aan te doen. Een leuke manier om het team aan te sporen om weer routine te krijgen, is de ‘dress to impress challenge’: wie is het beste gekleed tijdens de videocall? 

#2 Maak plezier samen op het werk!  
Medewerkers die plezier hebben op het werk, zullen zich minder snel ziekmelden. Werkplezier is namelijk de motor om werkstress tegen te gaan. Om het werkplezier te verhogen op de werkvloer is het van belang om aandacht te hebben voor de band tussen medewerkers. De volgende vier interventies kunnen bijdragen om het contact te versterken: 

  • Organiseer pauzes: collega’s krijgen de mogelijkheid om even over iets anders te praten dan enkel en alleen over het werk. Maak bijvoorbeeld een lunchwandeling. Dit draagt ook nog eens bij aan de vitaliteit van de medewerkers.  
  • Organiseer teamuitjes op gepaste afstand: naast dat teamuitjes veel plezier met zich meebrengen, zorgt het ook voor meer collegialiteit en betrokkenheid onder collega’s. 
  • Organiseer een online VriMiBo: doordat veel medewerkers thuiswerken, hebben zij minder contact met collega’s en voelen zij zich mogelijk sneller alleen. Organiseer daarom een koffiepauze of een lunch via een videocall om even een kwartiertje bij te kletsen en skip de VriMiBo niet.
  • Stel gezamenlijke doelen op: door samen met teams gezamenlijke doelstellingen (bijvoorbeeld gericht op omzet) te stellen, creëert dit binding tussen collega’s.

#3 Draag bij aan de carrières van jouw medewerkers
Het is belangrijk om de ontwikkeling te stimuleren van uw medewerkers. Op deze manier blijven zij uitdaging houden in het werk en zullen zij langer werkzaam blijven voor een organisatie. Het is belangrijk om regelmatig bij medewerkers te peilen of zij tevreden zijn in hun huidige functie. Samen bespreken jullie de wensen en persoonlijke doelen van de medewerker en kan er gekeken worden naar eventuele vervolgstappen. De volgende punten zijn hierbij van belang: 

  1. Bespreek met de medewerker of de huidige werkzaamheden aansluiten op zijn talenten, kwaliteiten en interesses; 
  2. Vraag na wat de medewerker wil bereiken in zijn carrière; 
  3. Bekijk of er mogelijkheden zijn binnen de organisatie om te voldoen aan de wensen van de medewerker; 
  4. Herhaal dit gesprek een paar keer per jaar en spoor je medewerker aan initiatief te nemen om in gesprek te gaan. Op deze manier weet u wat er speelt bij medewerkers en stimuleer u hen om eigen regie te pakken. 

#4 Start vandaag! 
Begin vandaag nog met het inzetten van duurzame inzetbaarheid. Dit kan heel gemakkelijk met bovenstaande tips. Daarnaast kunt u een PMO laten uitvoeren. Hierdoor krijgt u een goed beeld van wat er werkelijk speelt binnen uw organisatie. Medewerkers ontvangen een persoonlijk rapport met handige tools over hun vitaliteit en bij een deelname van meer dan 30 medewerkers ontvangt u een macro rapportage. Deze bestaat uit verschillende interventies om de duurzame inzetbaarheid binnen uw organisatie op een effectieve manier te verbeteren. Wij kunnen u hierbij helpen! 

Wilt u vrijblijvend meer informatie over duurzame inzetbaarheid of over een PMO? Neem dan contact op. Onderaan deze pagina vindt u onze contactgegevens.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met: