Hoe verlaagt u werkstress bij medewerkers?

30 november 2023

Arbeids­omstandigheden

2 min. lezen

43% van alle verzuimkosten is ontstaan door werkstress en is de meest voorkomende en daarmee duurste oorzaak van verzuim in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van verzekeringmaatschappij SAZAS.

Door langdurige stress kan een burn-out ontstaan. Als werkgever bent u uw medewerker waarschijnlijk voor een lange periode kwijt. Stress kan ontstaan op de werkvloer, maar ook wanneer het thuis niet lekker loopt. Bij iedere persoon is dit verschillend, maar vaak is het een opeenstapeling van verschillende factoren. Hoe u daar als werkgever op in kan spelen, leest u in deze blog. ​

Om een dergelijke situatie voor te zijn is het als leidinggevende belangrijk om signalen op te vangen wanneer het niet goed gaat met uw medewerkers. Wanneer een medewerker bijvoorbeeld een lage productiviteit heeft, eerder geïrriteerd is en zich regelmatig ziek meldt, dan is het belangrijk om dit op te merken.

Om verzuim te voorkomen is het belangrijk om in gesprek te gaan met uw medewerker. Wat daarbij helpt is om open vragen te stellen in plaats van zelf aannames te maken over de situatie. U laat uw medewerker zijn verhaal doen. Laat zien dat u naar uw medewerker hebt geluisterd door begripvol te reageren en maak hierna eventueel samen afspraken over hoe jullie dit verder gaan oppakken. Het is belangrijk dat uw medewerker zelf kan meedenken over mogelijke oplossingen. Als werkgever kunt u wel ondersteunen bij het praktisch organiseren van het werk, indien uw medewerker daar behoefte aan heeft.

Vaak zien werkgevers en leidinggevenden een lange tijd van tevoren wanneer een medewerker uit gaat vallen. Door vroegtijdig contact met ons op te nemen, kunnen we jullie ondersteunen en kunnen we meedenken hoe we uitval door stress zo veel mogelijk kunnen voorkomen. Neem contact op met uw casemanager wanneer u o.a. de volgende signalen opmerkt bij uw medewerker: 

  • Vermoeidheid en een lage productiviteit; 
  • Snel geïrriteerd en moeite met veranderingen; 
  • Ontevredenheid op het werk; 
  • Meer fouten maken en minder concentratie;
  • Fysieke klachten en vaker ziekmelden.

Heeft u vragen over de verschillende signalen die u kunt opmerken als werkgever? Of wilt u vrijblijvend meer informatie over stress en werkdruk? Neem dan contact met ons op. Onderaan deze pagina vindt u onze contactgegevens.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met: