Leidinggeven op afstand, hoe dan?

1 april 2020

Inzetbaarheid

2 min. lezen

Als leidinggevende komt er veel op u af. Normaal gesproken loopt u op kantoor even langs om te kijken waar uw medewerkers precies mee bezig zijn en of ze nog ergens tegenaan lopen. U helpt hen ter plekke, u stelt hen gerust en alles is weer onder controle! Het lijkt nu een uitdaging om medewerkers op een goede manier te begeleiden vanuit thuis. Maar ook op afstand is dit mogelijk. In deze blog geven we u een paar handige tips hoe u hiermee kunt omgaan. 

#1 Creëer structuur
Zorg ervoor dat u structuur creëert voor medewerkers en help met het stellen van prioriteiten. Overleg waar het team tegenaan loopt en kijk samen hoe alle taken ingedeeld kunnen worden, maar ook wanneer pauzes ingelast moeten worden. Dit kan middels een videocall besproken worden. Daarnaast kan een online-agenda ondersteunen bij het creëren van structuur.

#2 Dagelijkse interactie 
Als leidinggevende is het uw taak om interacties te faciliteren. Een dagelijkse interactie is een belangrijk aspect om medewerkers betrokken te houden. Plan bijvoorbeeld een videocall met het team iedere ochtend om 9.00 uur. Zorg ervoor dat u tijdens een videocall niet alleen de zakelijke aspecten bespreekt, maar ook vraagt hoe het met iedereen gaat. Dit is goed voor de binding en geeft medewerkers het gevoel dat zij gezien worden. Ook op afstand willen medewerkers graag even hun ei kwijt. Maak daarnaast gebruik van telefonisch contact om te kijken hoe het met iemand gaat. Neem hier het voortouw in, u moet het goede voorbeeld geven als leidinggevende.

#3 Heb vertrouwen
We leven nu in een situatie waar leidinggevenden erop moeten vertrouwen dat medewerkers hun werk goed uitvoeren. Hierbij is het van belang om regelmatig contact te hebben met uw medewerkers om na te gaan of zij ergens tegen aanlopen en hen te ondersteunen waar nodig. Laat daarnaast medewerkers fouten maken!

#4 Geef complimenten
Dit is misschien nog wel de belangrijkste tip! Een compliment wordt vaak vluchtig op de werkvloer gegeven. Nu gaat dat iets lastiger omdat u elkaar niet ziet. Het is van belang om ook op afstand te laten weten dat een medewerker zijn werk goed doet. Op die manier voelt een medewerker zich gewaardeerd en dit zorgt weer voor binding. 

Leidinggeven op afstand is mogelijk, maar vergt geduld en ook vaardigheden. Bent u benieuwd hoe u om kunt gaan met angst van medewerkers over het coronavirus of wilt u weten hoe u op afstand leiding geeft? Wij kunnen u hierbij helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op. Onderaan deze pagina vindt u onze contactgegevens. 

Wilt u meer informatie? Neem contact op met: