Vakantieblues: Hoe kunt u als werkgever de terugkeer na vakantie soepeler maken?

26 augustus 2024

Verzuim

2 min. lezen

De vakantie zit erop en dat betekent weer aan de slag. Maar wat als die terugkeer voor uw medewerkers wat zwaarder valt dan verwacht? Het komt vaker voor dan u denkt: medewerkers die na hun vakantie moeite hebben om weer in het werkritme te komen, last hebben van de ‘vakantieblues’. Een somber gevoel dat kan ontstaan na een tijd van relaxen. Maar wat is die vakantieblues eigenlijk en hoe kunt u uw medewerkers helpen om die overgang soepeler te laten verlopen?

Wat is de vakantieblues?

De vakantieblues is een term die wordt gebruikt om het gevoel van melancholie en gebrek aan motivatie te beschrijven dat sommige mensen ervaren na terugkomst van een vakantie. Na weken van rust en plezier kan het weer oppakken van de dagelijkse routine als een koude douche aanvoelen. Dit kan ervoor zorgen dat uw medewerkers minder productief zijn, zich somber voelen, en zelfs stress ervaren.

Waarom moet u de vakantieblues serieus nemen?

Hoewel de vakantieblues misschien een klein ongemak lijkt, kan het impact hebben op de werkvloer. Een medewerker die niet volledig is opgeladen, kan moeite hebben om weer op volle toeren te draaien. Het is daarom belangrijk om als werkgever aandacht te besteden aan de behoeften van medewerkers bij hun terugkeer na de vakantie.

Hoe kunt u als werkgever helpen?

1. Zorg voor een soepele overgang

De stap van vakantie naar werk hoeft niet abrupt te zijn. Geef uw medewerkers de mogelijkheid om rustig weer in het werkritme te komen. Dit kan betekenen dat ze de eerste dagen de tijd krijgen om hun e-mails bij te werken of op een ontspannen manier te beginnen, zonder direct volle productiviteit te verwachten. Zo kunnen ze geleidelijk weer op stoom komen.

2. Moedig open communicatie aan

Het is normaal dat het na een vakantie even lastig is om weer op gang te komen. Een kort gesprek om te checken hoe iemand zich voelt en wat hij of zij nodig heeft, kan al veel betekenen. Zo voelt uw medewerker zich gehoord en begrepen. 

3. Bied flexibiliteit waar nodig

Bied in de eerste week de mogelijkheid tot flexibel werken, zoals het aanpassen van werktijden of de optie om thuis te werken. Deze extra flexibiliteit kan helpen om de stress van een plotselinge terugkeer naar de dagelijkse routine te verminderen.

Wanneer moet u ingrijpen?

Als een medewerker na een paar weken nog niet op volle kracht draait, is het slim om in te grijpen. Plan een gesprek en kijk samen wat er speelt. Zo kunt u bespreken welke ondersteuning nodig is om diegene weer op de rit te krijgen.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met: