Voorkom verzuim door een opgeruimde werkplek

7 juni 2021

Arbeids­omstandigheden

2 min. lezen

De basis voor een veilige en gezonde werkomgeving wordt onder andere gevormd door een opgeruimde werkplek. Wanneer er meerdere mensen aan het werk zijn op één locatie is het belangrijk om overzicht te houden. Niemand wil in de rommel van een ander werken waardoor diegene zich eventueel kan verwonden. In deze blog geven wij tips hoe u een opgeruimde werkomgeving kunt creëren om daarmee verzuim te voorkomen. 

Wat zijn de risico’s van een niet-opgeruimde werkplek?  
 1. Kans op verwondingen: 
  Op locaties waar orde en netheid wordt verwaarloosd, lopen medewerkers meer kans op verwondingen doordat ze bijvoorbeeld struikelen of vallen over gereedschappen. Hierdoor kunnen medewerkers uitvallen.
 1. Kans op andere bedrijfsongevallen: 
  Daarnaast geldt dat het verwaarlozen van orde en netheid vaak samengaat met een verminderde aandacht voor veiligheid en kwaliteit. De kans bestaat dat andere ongevallen toenemen zoals het verkeerd gebruikmaken van ladders en trappen. Maar ook bestaat de kans dat medewerkers fouten maken waardoor er niet efficiënt gewerkt wordt. 
 1. Kans op diefstal:
  Wanneer er weinig tot geen overzicht is op de werkplek is de kans op diefstal groter.
 1. Kans op stress door een te hoog ervaren werkdruk: 
  Een niet-opgeruimde werkplek geeft een gevoel van onrust voor medewerkers: “chaos op de werkplek, geeft chaos in het hoofd”. Medewerkers kunnen zich storen aan de werkplek van andere collega’s. Dit verhoogt de kans op ervaren werkdruk. 

Genoeg redenen dus om een opgeruimde en overzichtelijke werkplek te creëren. Een opgeruimd kantoor of werkplaats is niet het resultaat van één schoonmaakactie per week. Het is een continu proces waar iedereen zijn bijdrage aan moet leveren: een nieuwe manier van werken dus.  

Wij geven 8 tips om een opgeruimde werkomgeving te creëren: 
 1. Zorg ervoor dat vluchtwegen en brandblusmiddelen goed toegankelijk zijn.  
 2. Berg gereedschappen en/of ander materiaal na het werk meteen op. 
 3. Laat gereedschappen en hulpmiddelen tijdig onderhouden, repareren en keuren. 
 4. Zorg dat snoeren, leidingen en kabels op een goede manier bevestigd of weggewerkt worden, zodat ze geen struikelgevaar opleveren. 
 5. Eet en drink alleen in de daarvoor bestemde ruimtes. 
 6. Gooi etensresten in de afvalbakken en zorg dat deze regelmatig worden geleegd en gereinigd. 
 7. Ruim gemorste producten (zoals oliën en vetten) op een milieuverantwoorde manier op met behulp van absorptiekorrels of zand. 
 8. Ruim spullen zoveel mogelijk op zoals scharen, föhns, naalden, snoeren, etc. 

Wilt u vrijblijvend meer informatie over hoe u een opgeruimde werkomgeving kunt creëren? Neem dan contact met ons op. Onderaan deze pagina vindt u onze contactgegevens.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met: