Waarom is een PAGO belangrijk?

1 juli 2020

Inzetbaarheid

2 min. lezen

Als werkgever heeft u vast weleens het woord PAGO voorbij zien komen. Om het u makkelijk te maken, geven wij in deze blog uitleg wat precies een PAGO is. Maar voordat we beginnen met de uitleg zoomen we eerst in op de RI&E. Dit is de eerste stap die een organisatie neemt om een zo goed mogelijke werkomgeving te creëren voor medewerkers. Middels een RI&E worden mogelijke arbeidsrisico’s en gevaren in kaart gebracht. De inhoud van een PAGO is gebaseerd op de risico’s die voortkomen uit een RI&E.

Wat is een PAGO?

Een PAGO is een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek. Heel simpel gezegd is dit een onderzoek waarbij medewerkers fysiek onderzocht worden. De bloeddruk wordt gemeten, de BMI wordt berekend en er wordt gekeken wat de status is van de cholesterol en de glucose van medewerkers. 

Richting biedt een PAGO aan met een vitale insteek. Naast een fysiek onderzoek focust een PAGO op de eerste stap richting gedragsverandering bij een medewerker. Een vitaliteitscoach gaat in gesprek met de medewerker over de resultaten van het fysieke onderzoek en over de punten waar de medewerker aan wilt werken.

Waarom een PAGO? 


#1 U investeert in uw mensen.
Medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal in uw organisatie. Zij houden namelijk de boel draaiende. Wanneer u laat zien dat u in hen investeert, geeft dat een gevoel van waardering. Het zal medewerkers goed doen wanneer zij zien dat u geeft om hun vitaliteit. 

#2 U vermindert het risico op uitval 
Burn-out is beroepsziekte nummer 1. Een burn-out ontstaat wanneer iemand langdurige stress ervaart. Stress kan zowel in een privé-als werksituatie ontstaan. Dit verschilt per persoon, maar vaak wordt dit veroorzaakt door een opeenstapeling van verschillende factoren. Eén ding is zeker, als werkgever bent u uw medewerker voor een langere periode kwijt. Dit is niet alleen vervelend, maar ook kostbaar. Daarom is het van belang om uitval te voorkomen. 

#3 U krijgt een goed beeld van uw organisatie.
Middels een PAGO krijgt u een goed beeld van wat er speelt binnen de organisatie en wordt de focus gelegd op de vitaliteit en inzetbaarheid van medewerkers. Want zeg nu zelf: voorkomen is beter dan genezen. Wanneer er meer dan 20 medewerkers mee doen aan het PAGO kan er gekozen worden voor een groepsrapportage. Hierdoor krijgt u een goed beeld van wat er precies speelt waar medewerkers mee worstelen. Op basis daarvan wordt advies gegeven over hoe u de vitaliteit en inzetbaarheid van medewerkers kunt verbeteren en het risico op uitval kunt verminderen. 

#4 U geeft medewerkers een kans om hun vitaliteit te checken.
Wanneer medewerkers het gevoel hebben dat alles goed zit, zullen zij niet zo snel een jaarlijkse check doen bij hun huisarts. Een te hoge bloeddruk of cholesterol merken we niet. Door een gratis onderzoek aan te bieden, geeft u uw medewerkers de kans om te checken hoe zij ervoor staan. Het is fijn een bevestiging te krijgen dat alles in orde is en ernaar te kunnen handelen wanneer iets niet in de haak is. 

#5 Vanuit de Arbowet bent u verplicht als werkgever om een PAGO aan te bieden. Wij adviseren dit één keer per 2 à 3 jaar te doen.

Wilt u meer informatie ontvangen over het PAGO? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onderaan deze pagina vindt u onze contactgegevens.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met: