Waar komt u iedere ochtend uw bed voor uit?

10 februari 2020

Inzetbaarheid

2 min. lezen

Duurzame inzetbaarheid bestaat uit verschillende onderdelen met als doel medewerkers te ondersteunen om vitaal en inzetbaar te blijven. Waardoor mogelijk verzuim wordt verminderd in uw organisatie. Eén van de onderdelen van duurzame inzetbaarheid is zingeving: ‘waar komt u iedere ochtend uw bed voor uit?’ Dan Buettner vertelt in zijn TEDXtalk hoe hij onderzoek heeft gedaan naar de ‘Blue Zones’. Dit zijn plekken in de wereld waar mensen in goede gezondheid bovengemiddeld langer leven. Naast een dieet van voornamelijk plantaardig voedsel, veel dagelijkse beweging en sociale steun vanuit familie en vrienden is zingeving (een doel hebben in het leven) één van de succesfactoren. 

Doordat wij in de westerse wereld gehaast leven, verliezen wij soms ons doel uit het oog. We haasten ons naar het werk, vervloeken files en we nemen geen tijd om te lunchen. We leven in een gehaaste maatschappij waardoor veel medewerkers kampen met een burn-out. Hierdoor leven we op de automatische piloot en vergeten we waarom we iedere dag ons bed uitkomen, met andere woorden: wat ons doel is. Wanneer u stilstaat bij een doel concentreert u zich op wat echt belangrijk is. Door continu na te gaan wat goed voelt, komt u er steeds meer achter waar uw passie ligt. Wij geven 4 tips hoe u als werkgever of leidinggevende hier een bijdrage aan kunt leveren voor uw medewerkers: 

  1. Doordat wij in de westerse wereld gehaast leven, verliezen wij soms ons doel uit het oog. We haasten ons naar het werk, vervloeken files en we nemen geen tijd om te lunchen. We leven in een gehaaste maatschappij waardoor veel medewerkers kampen met een burn-out. Hierdoor leven we op de automatische piloot en vergeten we waarom we iedere dag ons bed uitkomen, met andere woorden: wat ons doel is. Wanneer u stilstaat bij een doel concentreert u zich op wat echt belangrijk is. Door continu na te gaan wat goed voelt, komt u er steeds meer achter waar uw passie ligt. Wij geven 4 tips hoe u als werkgever of leidinggevende hier een bijdrage aan kunt leveren voor uw medewerkers: 
  2. Zorg ervoor dat de medewerkers zich kunnen identificeren met de visie van uw organisatie. Bekijk daarnaast hoe de doelstellingen van uw organisatie doorvertaald kunnen worden naar doelstellingen op teamniveau. Op deze manier wordt het werk betekenisvoller voor medewerkers.   
  3. Goede werkvoorwaarden kunnen een bijdrage leveren aan het verhogen van het werkplezier bij medewerkers. Mag de medewerker bijvoorbeeld zijn eigen tijd indelen waardoor hij in de ochtend zijn kinderen naar school kan brengen? Bestaat de mogelijkheid om 4 x 9 uur te werken? Mag er filevrij gereden worden? Zelfstandigheid, vrijheid, flexibiliteit en vertrouwen zijn gewaardeerde werkvoorwaarden waardoor een medewerker graag blijft werken bij een organisatie.
  4. Aandacht en oprechte interesse vanuit de leidinggevende naar de medewerker toe verhoogt het werkplezier aanzienlijk. Door deze betrokkenheid voelt de medewerker zich een belangrijk deel van de organisatie. 

Wilt u weten hoe u effectief aan de slag kan met duurzame inzetbaarheid in uw organisatie? Neem dan contact op met ons. Onderaan deze pagina vindt u onze contactgegevens.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met: