6 tips om medewerkers helpen te ontspannen

10 december 2020

Inzetbaarheid

2 min. lezen

We zijn geen machines en moeten onszelf weer op kunnen laden. Dit doen wij door te ontspannen. Iedereen heeft een bepaalde voorkeur voor ontspanning. De ene vindt het fijner om te hardlopen en de ander ligt liever op de bank met een goed boek. 

Een belangrijk onderdeel van ontspanning is slapen. Een goede nachtrust heeft namelijk invloed op het herstel van ons lichaam. Te weinig slaap kan effect hebben op de gezondheid. Daarnaast kan te weinig slaap invloed hebben op de inzetbaarheid van uw medewerkers. Genoeg redenen om medewerkers hierbij te ondersteunen. In deze blog vertellen wij u hoe u uw medewerkers kunt helpen meer te ontspannen. 

Ontspanning bestaat uit twee soorten ontspanning, namelijk: 
  1. Passieve ontspanning is een manier van ontspannen waarbij het lichaam weinig tot niet actief is. Dit gebeurt tijdens het lezen van een boek, meditatie of slapen. 
  2. Actieve ontspanning is een manier van ontspannen waarbij het lichaam juist actief is. Denk bijvoorbeeld aan een rondje wandelen met de hond of intensief sporten. 

Het is belangrijk om een balans te creëren tussen passieve en actieve ontspanning. Wanneer medewerkers zich enkel focussen op actieve ontspanning kunnen zij overbelast raken. Daarnaast kunnen zij minder actief worden wanneer zij enkel passief ontspannen.

6 tips om medewerkers te helpen meer ontspannen: 

Ieder mens is anders. Daarom is het belangrijk om eerst te achterhalen bij uw medewerkers wat zij nodig hebben om te ontspannen. Op die manier kunnen er gericht acties bedacht worden en krijgen de interventies een groter draagvlak binnen de organisatie. Wij geven zes tips hoe u uw medewerkers kunt helpen meer te ontspannen. 

Tip 1: Neem pauzes serieus
Vaak werken medewerkers door in de pauzes zodat zij bijvoorbeeld eerder naar huis kunnen. Het is juist belangrijk om pauzes te nemen. Zorg bijvoorbeeld voor een gezamenlijke (online) lunch of promoot het lunchwandelen. 

Tip 2: Practice what you preach
Dit is misschien nog wel de belangrijkste tip. Zorg ervoor dat u als werkgever/leidinggevende laat zien dat ontspanning belangrijk is door aan te schuiven aan de lunchtafel. Ga daarnaast in gesprek met medewerkers om te vertellen wat u doet om te ontspannen. 

Tip 3: Maak een stiltehoekje
Tegenwoordig hebben veel organisaties een kantoortuin. Dit kan gezellig zijn, maar soms is het fijn voor medewerkers om zichzelf even terug te kunnen trekken. Zorg daarom voor stiltehoekjes met boeken of leuke tijdschriften. 

Tip 4: Een stoelmassage 
Een stoelmassage kan helpen wanneer medewerkers fysieke klachten ervaren doordat zij continu achter hun bureau werken of zwaar werk verrichten. 

Tip 5: Kalender met leuke acties
Naast een stoelmassage of het inzetten van pauzes kan er vanuit HR iedere maand een activiteit organiseren op het gebied van ontspanning. Organiseer bijvoorbeeld een springtouw-challenge tussen de afdelingen of laat een fanatieke yogafan een online yogalesje geven in de middag. 

Tip 6: Ga in gesprek met uw medewerkers
Het gesprek blijven aangaan is belangrijk. Een werkgever die betrokken is, zal sneller signalen oppikken. Maak het daarom bespreekbaar wanneer u merkt dat medewerkers weinig energie hebben. Dit kan ook te maken hebben met slaapgebrek. Op de werkvloer kunnen er veel ongelukken gebeuren door slaapgebrek. Door lange diensten te draaien kunnen medewerkers minder goed in staat zijn om op hun veiligheid letten. 

Heeft u vragen over hoe u uw medewerkers helpt met ontspannen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onderaan deze pagina vindt u onze contactgegevens.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met: